donderdag 31 december 2009

sssssssst

Mijn goede voornemen om 2009 af te sluiten was m’n blog up te daten. Internetten in Nepal is echter niet evident. Het gaat tergend langzaam als de internetcafé’s al open zijn want om de haverklap leggen de Maoïsten en andere etnische minderheden het openbare leven plat. Als kers op de taart zijn er de nu dagelijks wederkerende periodes waarop de stroom uitvalt. Momenteel 4 uur per dag, verdeeld in blokken van twee uur maar volgende week waarschijnlijk 6 uur. Wifi-café’s zijn er wel maar nooit snel. Het goeie is dat surfen gratis is als je iets consumeert.
De verhaaltjes van m’n Gokyo Lake Trek die komen nog wel. Ben spijtig genoeg m’n dagboekje met aantekeningen en ganse collectie dranklabeltjes verloren ;-(... Wordt nog wat puzelen om dat in grote lijnen te reconstrueren dus een beetje geduld.
Om het nieuwe jaar goed in te zetten ga ik Vipassana (* zie onderaan) doen. Dat is 10 dagen in stilte mediteren. Het is even buiten Pokhara (in Nepal) en ik moet er zijn op 1 Januari om 12:30.
Omdat er gefluisterd wordt dat het Banda zijn gaat (=staking die alle gemotoriseerde vehikels van straat houdt en winkels en resto’s dicht) ben ik verplicht vandaag al naar ginder af te zakken. Wordt dus een zeer sobere start van “oud-naar-nieuw” alvast een goede voorbereiding. Als notoire langslaper kan ik melden dat men om 4 uur opstaat. De maaltijden zijn beperkt dus dat gaat de weegschaal alleen ten goede komen.

Hier alvast het schema om mee te kunnen genieten.

4:00 am Morning wake-up bell
4:30-6:30 am Meditate in the hall or in your room
6:30-8:00 am Breakfast break
8:00-9:00 am Group meditation in the hall
9:00-11:00 am Meditate in hall/room according to the teacher's instructions
11:00-12:00 noon Lunch break
12noon-1:00 pm Rest and interviews with the teacher
1:00-2:30 pm Meditate in the hall or in your room
2:30-3:30 pm Group meditation in the hall
3:30-5:00 pm Meditate in hall/room according to the teacher's instructions
5:00-6:00 pm Tea break
6:00-7:00 pm Group meditation in the hall
7:00-8:15 pm Teacher's Discourse in the hall
8:15-9:00 pm Group meditation in the hall
9:00-9:30 pm Question time in the hall
9:30 pm Retire to your own room--Lights out

Meld me weer als ik terug speechtherapy benodig.

Aan allen een gezond en liefdevol 2010 gewenst!

(* Wat is Vipassana?)
Vipassana is een meditatietechniek die 2500 jaar geleden werd herontdekt en onderwezen door Gautama de Boeddha. Het woord Vipassana betekent: inzicht, de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Het is een eenvoudige, praktische techniek die een universele remedie voor universele problemen biedt. De techniek is in Birma in zijn oorspronkelijke en pure vorm bewaard gebleven en staat los van iedere vorm van religie.
De techniek
Vipassana is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate de invloed hiervan zwakker wordt, komen positieve eigenschappen zoals liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid vanzelf tot ontwikkeling. De meditatietechniek wordt geleerd in een 10 daagse cursus. Zo'n cursus vormt een mentale training met een diepgaande waarde voor het dagelijks leven

Geen opmerkingen: